Lansare site ”Socăcițele”

Astăzi am lansat împreună cu Fundația Progress România site-ul proiectului ”Socăcițele”.

În tradiția satelor transilvănene, socăcițele sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viața satului – nunți, botezuri, dar și la pomene. Meșteșugul lor – socăcitul – nu e ușor de stăpânit, dar este esențial pentru întâlnirile membrilor comunității, deoarece doar socăcițele știu cum să pregătească mâncarea bună, palinca fiartă cu săcare care să asigure, după caz, fie buna dispoziție și veselia, fie comemorarea pioasă pentru sutele de invitați. Jocul miresei, cântatul și împănatul găinii pentru nași, dar și tăiatul porcului și a vițelului pentru friptură, pregătitul sarmalelor, al colacilor, a prăjiturilor, cât și al pâinilor cât roata carului sunt doar câteva din tainele artei cultural-gastronomice păstrate de socăcițe, arta pe care membrii echipei de proiect doresc să o readucă în actualitate.

“SOCĂCIȚELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare și creatoare în artele culinare rurale tradiționale” este un proiect implementat de Fundația Progress în cadrul programului PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).

Obiectivul proiectului “SOCĂCIȚELE – bucătăresele comunitare” este acelea de a contribui la descoperirea și promovarea artei socăcitului din Valea Someșului superior, cu precădere din localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna din județul Bistrița-Năsăud.

”Proiectul nostru se adresează celor peste 4.400 de familii din zona Valea Someșului Superior predispuse, în orice moment, la organizarea unor întruniri de masă și care nu dispun de posibilitățile materiale de a face apel la serviciile unor unități de alimentație publică sofisticate. Mintea sănătoasă în trup sănătos, nu se poate obține cu McDonalds și Coca Cola, chit că se consumă concomitent cu „strigătul la găină”. Una-i „zama de galiță de casă” și cu totul altceva „supa de oase dreasă cu delicat”. Unu-i aragazul și cu totul altceva, platanul cu lemne. Se spune că bucătăria nației cutare este un act de cultură! De mare anvergură. Foarte bine. Vom face dovada, prin implementarea prezentului proiect că, nici cea practicată de socăcițele de pe Someșul Mare nu-i mai … mică” afirmă managerul de proiect – Gheorghe Crișan.

Viziunea doITforGOOD. De ce să alegi să lucrezi cu noi

În 2013 am intrat pe piață având drept țintă consultanța IT completă și crearea de site-uri web pentru clienții corporate. Am început să creăm și ne-a plăcut foarte mult ceea ce facem. Dar parcă nu era destul; am vrut să simțim că facem ceva diferit, care să aibă un impact pozitiv și să contribuie la binele societății noastre. Astfel, anul trecut (2014), cu ajutorul prietenilor noștri de la Fundația Progress România am creat primul site din – credem noi – multe altele care vor urma și care vor face bine celor din jur.

Am lansat doITforGOOD deoarece credem că organizațiile non-guvernamentale au foarte mare nevoie să folosească eficient ceea ce are prezența online de oferit. Ne face deosebită plăcere să lucram cu ONG și ne mândrim în fiecare zi că le putem ajuta să se folosească de acest potențial.

Pentru ONG-uri este esențială dezvoltarea și menținerea unei puternice prezențe online. Internetul este un foarte bun mijloc de comunicare cu sponsori, finanțatori, parteneri, voluntari. Cum pentru mulți dintre noi internetul reprezintă cea mai la îndemână resursă de a căuta informație, un ONG cu o pagina de internet solidă capătă și mai multă legitimitate și încredere.

Înțelegem că organizațiile non-profit se confruntă adesea cu un buget restrâns. Știm că site-ul organizației sau proiectului desfășurat este foarte important și de asemenea că este necesar ca mare parte din buget să o folosești pentru binele comunității. De aceea, în general, începem prin a discuta bugetul alocat site-ului și continuăm prin a identifica aspectele cele mai importante ale proiectului. Este posibil să nu putem executa tot ce îți dorești, date fiind limitările financiare dar te vom ajuta să îți dai seama ce e cel mai bine de realizat acum și ce poate fi făcut mai târziu.

Fiecare site la care lucrăm este personalizat, cu participarea și implicarea ta în alegerea temei și organizarea conținutului pentru a maximiza și a reflecta cel mai bine viziunea, obiectivele și specificul organizației.

Intenția noastră este aceea de a construi relații strânse și de durată cu fiecare din organizațiile cu care lucrăm prin calitatea serviciilor și a colaborării, nu prin intermediul clauzelor contractuale. De aceea site-urile noastre sunt realizate prin intermediul unei platforme de management de conținut open-source (de regulă WordPress), însemnând că poți să îți administrezi singur conținutul site-ului. Vom fi însă bucuroși dacă vei alege să ne ocupăm noi de aceasta.

Lansare site „Bistrița Gastronomică”

Ne face deosebită plăcere să anunțăm împreună cu prietenii noștri de la Fundația Progress România lansarea site-ului Bistrița Gastronomică.

„Bistriţa gastronomică” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu o sumă nerambursabilă în valoare de 5.000 lei. Scopul proiectului este de a promova cultura gastronomică din judeţ prin implicarea tinerilor din oraşul Bistriţa şi comuna Prundu Bârgăului în redescoperirea și transpunerea în context actual a moștenirii gastronomice de la nivel județean.

Pe parcursul celor patru luni de implementare a proiectului (august – noiembrie 2014), cel puțin 7 voluntari din cele două localităţi vor participa la diferite activităţi de cercetare şi producţie culturală prin care vor descoperi tainele bucatelor româneşti, maghiare, săseşti sau evreieşti, gătite de-a lungul anilor, şi vor participa la excursii culinare în gospodăriile tradiţionale din judeţ.

Odată ce vor fi descoperit şi colectat reţetele tradiţionale, tinerii vor realiza un eBook pe care îl vor oferi restaurantelor, pensiunilor şi altor actori socio-culturali (biblioteci, cămine culturale, şcoli) din judeţ pentru ca aceştia să le pună la dispoziţia clienţilor, respectiv să le distribuie membrilor comunităţilor locale, valorificând astfel patrimoniul gastronomic judeţean. Cartea electronică (eBook) realizată de tineri va conţine nu doar reţete, ci şi povestea lor, povestea gospodinelor şi a familiilor lor, într-un cuvânt, toată istoria gastronomică a judeţului nostru.

Prin participarea la acest proiect, tinerii vor şti ce mănâncă, cum se gătesc mâncărurile tradiţionale, ce este permis sau tabu în gătirea lor, înţelegând astfel şi elemente esenţiale de cultură şi civilizaţie a etniei ce stă în spatele fiecăreia dintre reţetele culese.

Proiectul “Bucate specifice Bistriței și Năsăudului” își propune să aducă la suprafață și să transpună într-un context actual cultura gastronomică din județul Bistrița-Năsăud, implicând activ membrii comunităților locale (tineri voluntari, într-o primă etapă, și ulterior, prin intermediul acestora, cetățeni de toate vârstele) în redescoperirea patrimoniului gastronomic românesc și al minorităților conlocuitoare, precum și promovarea acestuia la nivelul comunităților locale, dar și la nivel județean.