Lansare site „Bistrița Gastronomică”

Ne face deosebită plăcere să anunțăm împreună cu prietenii noștri de la Fundația Progress România lansarea site-ului Bistrița Gastronomică.

„Bistriţa gastronomică” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu o sumă nerambursabilă în valoare de 5.000 lei. Scopul proiectului este de a promova cultura gastronomică din judeţ prin implicarea tinerilor din oraşul Bistriţa şi comuna Prundu Bârgăului în redescoperirea și transpunerea în context actual a moștenirii gastronomice de la nivel județean.

Pe parcursul celor patru luni de implementare a proiectului (august – noiembrie 2014), cel puțin 7 voluntari din cele două localităţi vor participa la diferite activităţi de cercetare şi producţie culturală prin care vor descoperi tainele bucatelor româneşti, maghiare, săseşti sau evreieşti, gătite de-a lungul anilor, şi vor participa la excursii culinare în gospodăriile tradiţionale din judeţ.

Odată ce vor fi descoperit şi colectat reţetele tradiţionale, tinerii vor realiza un eBook pe care îl vor oferi restaurantelor, pensiunilor şi altor actori socio-culturali (biblioteci, cămine culturale, şcoli) din judeţ pentru ca aceştia să le pună la dispoziţia clienţilor, respectiv să le distribuie membrilor comunităţilor locale, valorificând astfel patrimoniul gastronomic judeţean. Cartea electronică (eBook) realizată de tineri va conţine nu doar reţete, ci şi povestea lor, povestea gospodinelor şi a familiilor lor, într-un cuvânt, toată istoria gastronomică a judeţului nostru.

Prin participarea la acest proiect, tinerii vor şti ce mănâncă, cum se gătesc mâncărurile tradiţionale, ce este permis sau tabu în gătirea lor, înţelegând astfel şi elemente esenţiale de cultură şi civilizaţie a etniei ce stă în spatele fiecăreia dintre reţetele culese.

Proiectul “Bucate specifice Bistriței și Năsăudului” își propune să aducă la suprafață și să transpună într-un context actual cultura gastronomică din județul Bistrița-Năsăud, implicând activ membrii comunităților locale (tineri voluntari, într-o primă etapă, și ulterior, prin intermediul acestora, cetățeni de toate vârstele) în redescoperirea patrimoniului gastronomic românesc și al minorităților conlocuitoare, precum și promovarea acestuia la nivelul comunităților locale, dar și la nivel județean.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *