Lansare site ”Socăcițele”

Astăzi am lansat împreună cu Fundația Progress România site-ul proiectului ”Socăcițele”.

În tradiția satelor transilvănene, socăcițele sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viața satului – nunți, botezuri, dar și la pomene. Meșteșugul lor – socăcitul – nu e ușor de stăpânit, dar este esențial pentru întâlnirile membrilor comunității, deoarece doar socăcițele știu cum să pregătească mâncarea bună, palinca fiartă cu săcare care să asigure, după caz, fie buna dispoziție și veselia, fie comemorarea pioasă pentru sutele de invitați. Jocul miresei, cântatul și împănatul găinii pentru nași, dar și tăiatul porcului și a vițelului pentru friptură, pregătitul sarmalelor, al colacilor, a prăjiturilor, cât și al pâinilor cât roata carului sunt doar câteva din tainele artei cultural-gastronomice păstrate de socăcițe, arta pe care membrii echipei de proiect doresc să o readucă în actualitate.

“SOCĂCIȚELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare și creatoare în artele culinare rurale tradiționale” este un proiect implementat de Fundația Progress în cadrul programului PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).

Obiectivul proiectului “SOCĂCIȚELE – bucătăresele comunitare” este acelea de a contribui la descoperirea și promovarea artei socăcitului din Valea Someșului superior, cu precădere din localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna din județul Bistrița-Năsăud.

”Proiectul nostru se adresează celor peste 4.400 de familii din zona Valea Someșului Superior predispuse, în orice moment, la organizarea unor întruniri de masă și care nu dispun de posibilitățile materiale de a face apel la serviciile unor unități de alimentație publică sofisticate. Mintea sănătoasă în trup sănătos, nu se poate obține cu McDonalds și Coca Cola, chit că se consumă concomitent cu „strigătul la găină”. Una-i „zama de galiță de casă” și cu totul altceva „supa de oase dreasă cu delicat”. Unu-i aragazul și cu totul altceva, platanul cu lemne. Se spune că bucătăria nației cutare este un act de cultură! De mare anvergură. Foarte bine. Vom face dovada, prin implementarea prezentului proiect că, nici cea practicată de socăcițele de pe Someșul Mare nu-i mai … mică” afirmă managerul de proiect – Gheorghe Crișan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.